Město Luhansk, které je správním střediskem samozvané Luhanské lidové republiky, zásobuje elektrárna stojící těsně za hranicí příměří, na území ovládaném ukrajinskou armádou. Podle ukrajinského ministerstva energetiky povstalci za dodávku energie neplatí, dluh údajně narůstá už dva měsíce. Obdobné problémy jsou podle ukrajinských médií i s dodávkou vody.

Zástupce Ruska v kontaktní skupině pro regulaci konfliktu na Donbasu Boris Gryzlov dnes oznámil, že elektřinu do Luhanské oblasti bude dodávat Rusko jako humanitární pomoc. Problémem se bude zabývat kontaktní skupina ve středu, řekl.

Podle serveru Gazeta vznikla vypnutím dodávek na Donbasu krizová situace, která v případě dlouhodobějších výpadků může přerůst v nové bojové střety. Správní orgány separatistů se podle agentury LIC snažily co nejrychleji situaci zvládnout, pravděpodobně zajištěním dodávek elektrické energie z Ruska. Zhruba po hodině většina Luhansku už proud měla.

Luhanská elektrárna má pro region klíčový význam a boje se jí zatím nedotkly. Podle ukrajinských médií si obě bojující strany dosud uvědomovaly strategický význam objektu pro celou oblast.