Kathrada, kterému mnozí přezdívali Kathy, zemřel v Johannesburgu. Začátkem měsíce byl přijat do nemocnice kvůli krevní sraženině v mozku.

"Kathy byl pro miliony lidí na světě inspirací (...) Pro ANC (Africký národní kongres - jihoafrická vládnoucí strana) to je velká ztráta, stejně jako pro mnohá hnutí za svobodu a pro Jihoafrickou republiku jako takovou, " napsal v prohlášení výkonný ředitel nadace Ahmeda Kathrady Neeshan Balton.

"Kathy byl citlivý, lidský a měl skromnou duši. Byl to odhodlaný revolucionář, který boji za svobodu v naší zemi obětoval celý svůj život," řekl jihoafrický ministr cestovního ruchu Derek Hanekom.

Kathrada se narodil 21. srpna 1929 v malém městečku na severozápadě Jihoafrické republiky. Jeho rodiče byli imigranti z Indie. V červenci 1963 byl zatčen na okraji Johannesburgu, kde se scházel s dalšími tehdejšími protirežimními aktivisty.

Nakonec byl společně s osmi dalšími, včetně Nelsona Mandely, odsouzen k doživotnímu vězení a těžké manuální práci. Na svobodu se dostal v říjnu 1989 ve věku 60 let. Po propuštění se stal poslancem. Za ženu si vzal politickou aktivistku Barbaru Hoganovou. I ona bojovala proti režimu apartheidu, kvůli čemuž byla v roce 1982 odsouzena k desetiletému vězení za velezradu.

V posledních letech Kathrada tvrdě kritizoval současného jihoafrického prezidenta Jacoba Zumu a ANC. Loni v dubnu prezidenta vyzval, aby rezignoval. Stalo se tak poté, co jihoafrický nejvyšší soud rozhodl, že Zuma porušil prezidentskou přísahu, když odmítl splatit státní peníze, které použil k rekonstrukci svého soukromého sídla.

ngl hej