Podle posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění by volby nyní vyhrálo Babišovo hnutí ANO s 32,5 procenta hlasů. ČSSD by volilo 22 procent lidí, komunisty 12 procent, ODS 8,5 procenta a TOP 09 pak 5,5 procenta. Lidovci by získali 6,5 procenta a STAN jedno procento.

Babiš na sněmu STAN jako ministr financí vypočítával, co vláda v posledních letech pro obce udělala a kolik peněz získaly. Pogratuloval hnutí STAN ke spojení s lidovci. Podle něj je jejich spolupráce úspěšná v obcích a krajích, jejich koalice pak odvede "dobrou práci i na vládní úrovni". Starosty, kteří spravují obce, označil za "šéfy rodinné firmy". Není podle něj zvláštní, že jsou populárnější než "klasičtí politici".

Hnutí STAN do loňska spolupracovalo s TOP 09. Podle Ženíška by strany měly ukázat, že i rozchod se dá udělat s grácií a noblesou. Ženíšek na sněmu STAN uvedl, že pro TOP 09 je zásadní obrana systému parlamentní demokracie. Do voleb jdou strany sice s vlastní kampaní, po volbách by ale měly spojit své síly, míní Ženíšek.

Vedení TOP 09 Babiše dlouhodobě kritizuje. Varuje před koncentrací politické, ekonomické a mediální moci v rukou jednoho člověka a "oligarchizací české politiky", ohrožuje to podle strany svobodu a demokracii. "Riziko (ohrožení demokratického systému) nelze zmírnit tím, že s ním začnu spolupracovat, ale tím, že mu budu aktivně čelit a bránit," uvedl dnes Ženíšek.

Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka koalice se STAN vznikne na 99 procent. "Cílem je, aby ČR měla jednoznačně politickou sílu, která je proevropská, prozápadní a vyznává tradiční hodnoty," uvedl na sněmu Bělobrádek. Řekl, že je "potřeba zastavit trend" omezování demokracie a diskuse. Desetiprocentní hranice hlasů, kterou musí dvojkoalice pro vstup do Sněmovny dosáhnout, se neobává. Uskupení vzniká prý i proto, aby "lidé měli koho volit". "Naše uskupení musí jednoznačně deklarovat, že tu není proti někomu, ale pro něco," dodal předseda KDU-ČSL.

Podle Gazdíka podzimní parlamentní volby spolu s prezidentskými na jaře příštího roku představují "koktejl, zásadní pro parlamentní demokracii". Ukážou, kam se země bude ubírat. "Má představa je stát jako dobře řízená obec... Nechceme firmu, a to ani rodinnou," uvedl Gazdík.

Místopředseda ČSSD a stranický volební manažer Jan Birke na sněmu dnes řekl, že hnutí STAN má rádo výzvy a je statečné. Okomentoval tak jeho předvolební spojení s lidovci. "Moje přání je, abychom se k sobě v kampani chovali slušně," dodal.

Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija v programu své strany a STAN vidí víc spojujících než rozdělujících bodů. "Samozřejmě se neshodneme na všem, a to je nakonec v politice přirozené, ale vážíme si toho, že je možná korektní komunikace a férová dohoda," řekla na sněmu Udženija. Míní, že se hnutí rozhodlo pro "riskantní projekt s vládní stranou", když se chce před volbami spojit s lidovci. Věří, že se po volbách poslanci ODS a starostů ve Sněmovně potkají a spolupráce bude "v tom, či onom uspořádání" pokračovat.