"Nikdo by neměl chybně interpretovat rozdílné politické názory jako signál oslabení bezvýhradných závazků ke spojencům v Evropě," uvedla podle agentury Reuters Haleyová během své řeči v Radě bezpečnosti OSN, která jednala o bezpečnostní situaci na evropském kontinentu.

NATO, které Trump po nástupu do úřadu označil za zastaralé, je "nejsilnější aliancí v historii", uvedla Haleyová. Spojené státy se podle ní snaží docílit toho, aby tento obranný svazek fungoval "ještě efektivněji".

Šéf Bílého domu nedávno vyzval evropské spojence, aby zvýšili své výdaje na obranu na úroveň dvou procent HDP, nebo podle něho USA přehodnotí dosavadní úroveň vojenské asistence, kterou Evropě poskytují.

Zatímco Trumpovy výroky o snaze nalézt bližší vztahy s Ruskem představitele evropských zemí znepokojují, další američtí činitelé ve svých veřejných prohlášeních dávají spojencům najevo trvající loajalitu a k Moskvě jsou podstatně kritičtější. V pondělí v Bruselu ujistil o pokračování americké spolupráce s EU viceprezident Mike Pence, minulý týden o americké připravenosti hájit spojence mluvil ministr obrany James Mattis.