Dříve se jako o možném nástupci Mládka v čele MPO spekulovalo o dosavadním vládním zmocněnci pro digitalizaci Tomáši Prouzovi (ČSSD). Ten dnes odmítl spekulace komentovat. "Myslím, že premiér to řekl jasně: jako první to chce říct panu prezidentovi," napsal ČTK v textové zprávě Prouza.

Sobotka uvedl, že jeho prioritou je, aby trh v oblasti cen za mobilní služby fungoval. "Usiluji o to, aby se snížila cena mobilních dat, ze strany ministerstva se mi nedostávalo dostatečné podpory. Ministerstvo bohužel v posledních týdnech vysílalo velmi rozporuplné signály. Některé věci, které zaznívaly, přímo urážely veřejnost," řekl Sobotka novinářům.

Na Pražský hrad by měl s návrhem na Mládkovo odvolání přijít Sobotka ve čtvrtek odpoledne, sdělil ČTK mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Reakci prezidenta nechtěl předjímat. Je podle něj třeba, aby Sobotka Zemanovi odůvodnil odvolání i návrh nového ministra. "Platí ústava a ústavní zvyklosti, kterou je, že prezident vyhoví návrhu předsedy vlády na odvolání člena vlády," připomněl Sobotka, že odpovědnost za personální obsazení vlády náleží jemu.

O Mládkově konci v čele resortu se spekulovalo několikrát. Loni ministr nabízel rezignaci v souvislosti se svým neúspěchem v senátních volbách na Táborsku, premiér se však rozhodl ponechat ho ve funkci.

Server Aktuálně.cz dnes uvedl, že Prouza stáhl svou žádost o udělení prověrky. Pro výkon své funkce ji potřebuje od začátku loňského roku kvůli služebnímu zákonu. "Nebudu se k tomu vyjadřovat," řekl serveru státní tajemník při Úřadu vlády Tomáš Špirhanzl, pod něhož Prouzovo místo podle služebního zákona spadá.

Mládek je třetím ministrem ČSSD, který za posledních několik měsíců končí ve funkci. V listopadu vystřídal Miloslav Ludvík v čele ministerstva zdravotnictví Svatopluka Němečka a ministrem pro lidská práva se místo Jiřího Dienstbiera stal Jan Chvojka. Jejich střídání Sobotka odůvodnil potřebou zvýšit dynamiku vlády. V roce 2015 byl odvolán ministr školství marcel Chládek a nahradila ho Kateřina Valachová.

Sobotka dnes řekl, že Mládek za tři roky ve vedení resortu odvedl velký kus práce. "Chci mu za to jednoznačně poděkovat. Odvedl hodně práce, pokud jde o podporu investic či exportu, nicméně v poslední době jsem nebyl jako předseda vlády spokojen s tím, jak MPO pracuje," řekl.

Premiér v pátek v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že Mládka i přes kritiku odvolávat nebude. Dnes řekl, že personální výměna spěchá "přiměřeně". "K začátku nového měsíce chci navrhnout jmenování nového ministra. Oblast mobilní komunikace a mobilních dat bude jednou z priorit pro nového člena vlády," řekl. Zásadní změny podle něj čekat nelze, ale některé věci ovlivnit možné je.