Fond EFSI je páteří plánu, který loni široce prosazoval šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker a který má posílit evropskou ekonomiku novými investicemi z veřejného i soukromého sektoru. Fond měl ve stávající podobě za tři roky pomocí záruk z unijního rozpočtu a spolufinancování Evropské investiční banky (EIB) přilákat do evropské ekonomiky investice za 315 miliard eur (8,5 bilionu Kč).

Podle údajů EK fond skutečně přináší výsledky, k polovině listopadu operace v jeho rámci představovaly hodnotu 27,5 miliardy eur (743,7 miliardy Kč). Komise proto nedávno navrhla fond rozšířit, podle dnešní domluvy unijní osmadvacítky by měl do roku 2020 mobilizovat investice za nejméně 500 miliard eur (13,5 bilionu Kč). Rozšířeno bude zapojení EIB na 7,5 miliardy eur ze současných pěti miliard i záruky z rozpočtu z 16 miliard na 26 miliard eur.

Fond EFSI se v nové verzi dočkal také změn v pravidlech, která mají zaručit například lepší geografické využití prostředků, nově z něj mohou být financovány například různé zemědělské projekty. Financovat bude také určité projekty související s obranou a bezpečností.

Posílen je význam oblastí souvisejících s ochranou klimatu, kam by mělo směřovat 40 procent financování. Lepším způsobem by země mohly peníze z EFSI spojit s jinými zdroji evropského financování.

Ke změnám rozsahu a podobě fungování fondu se ještě vyjádří Evropský parlament, pak by je měly členské státy EU definitivně potvrdit.