V třetím největším městě Libereckého kraje vánoční strom poprvé rozsvítili minulou sobotu. Strom ukotvený na třech místech spadl na centrálním náměstí ve čtvrtek kolem 21:30. Zřejmě ho shodil poryv větru, který v tu dobu v nárazech dosahoval 64 kilometrů v hodině. "Okolnosti pádu prověřujeme," uvedla mluvčí policie Dagmar Sochorová. Podle prvotního zjištění policie nezjistila žádné pochybení.

Radnice původně předpokládala, že bude nutné v městských lesích vybrat nový vánoční strom. "Po odborném posouzení se však ukázalo, že strom není poškozen a po zkrácení kmene bude možné smrk znovu instalovat. Po důkladném zkontrolování ozdob a funkčnosti světelných řetězů bude opět sloužit k příjemné vánoční atmosféře českolipského náměstí," řekla Bayerová. Smrk byl ověšen ozdobami v barvách bílé, zlaté a červené. "Většina ozdob i hvězda překvapivě vydržela," dodala mluvčí.

V Libereckém kraji vánoční strom na náměstí spadl i před třemi lety. Tehdy noční vichřice zlomila smrk na náměstí v Jablonci nad Nisou. Hasiči v souvislosti se silným větrem měli v noci a ráno v Libereckém kraji kolem 20 výjezdů. "Nejčastěji na Českolipsku a Semilsku. Většinou jsme odstraňovali stromy z komunikací," dodal Marek.

Popadané stromy způsobily v Libereckém kraji i výpadky proudu. "Ráno byly tři poruchy na vysokém napětí a další na nízkém napětí," uvedla mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová. Poruchy museli energetici řešit na Českolipsku, Českodubsku, Frýdlantsku Tanvaldsku a Semilsku. "Na většině míst už byly v poledne dodávky obnoveny, jen na Semilsku se ještě na několika místech na odstranění poruch pracuje. Vítr už se utišil, žádné nové poruchy už nepřibývají," dodala Holingerová.