Velvyslanci zemí EU se s návrhy seznámili dnes večer. Podle diplomatických zdrojů ČTK neměly státy problémy s navrženými změnami v právně závazném doprovodném prohlášení ke smlouvě, které mělo valonské námitky vyřešit. Dohodu označovanou zkratkou CETA podporují vlády všech 28 zemí unie, Rumunsko a Bulharsko ale dál trvají na zárukách z kanadské strany, že jim Ottawa zruší vízovou povinnost už v příštím roce. A belgický kabinet nemůže podepsat bez souhlasu všech regionů země. Podle listu La libre chce nyní šéf valonské regionální vlády Paul Magnette hovořit ještě přímo s kanadskou stranou.

O situaci a zevrubněji o evropské obchodní politice budou v pátek v Bruselu jednat premiéři a prezidenti zemí EU. Předseda summitů Donald Tusk před dnešním jednáním poznamenal, že doufá v belgickou schopnost uzavírat kompromisy a v pátek se cesta k podpisu otevře.

Krach šest let vyjednávané obchodní smlouvy s Kanadou by pro unii znamenal citelnou ztrátu důvěryhodnosti a mezinárodní prestiže v době, kdy prakticky skoro zamrzly rozhovory o obchodní smlouvě s USA známé jako TTIP.