V Jemenu se bojuje od roku 2014, kdy šíitští povstalci obývající sever země obsadili metropoli Saná a postupovali dál na jih. Loni v březnu se do konfliktu zapojila Saudská Arábie a další arabští spojenci leteckými údery, aby podpořili jemenskou vládu prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Od letošního dubna do července se v Kuvajtu konaly mírové rozhovory, které však ukončení sporu nepřinesly. Podle OSN si válka vyžádala již přes 10.000 obětí.

Chaosu v zemi využili islamisté z odnože teroristické organizace Al-Káida, kteří si upevnili moc na východě Jemenu, i radikálové z organizace Islámský stát (IS), kteří v zemi páchají teroristické útoky. Právě na jihu země verbují islamisté nejvíce nových bojovníků. Cílem jejich útoků jsou většinou vojenské či vládní pozice.

Islámský stát se přihlásil k odpovědnosti za zabití dvou příslušníků bezpečnostních složek, ke kterému došlo také tento týden. V srpnu islamistický sebevražedný útočník zabil nejméně 54 lidí, když najel automobilem do vojenského objektu v Adenu.