Tato dohoda, dosažená díky zprostředkování OSN, předpokládá, že Vaír přejde pod kontrolu armády věrné režimu prezidenta Bašára Asada výměnou za konec obklíčení této části Homsu, které trvá už tři roky.

Podle zdroje z administrativy provincie Homs, jejímž správním střediskem je město Homs, odešlo dnes z Vaíru 131 povstalců společně se 119 členy jejich rodin. Zamířili do oblasti Dar al-Kubra, která se nachází na severu téže provincie a je v rukou protiasadovských sil, napsala AFP.

"Budeme pokračovat v odsunu ozbrojenců z této čtvrti. Celý proces bude završen během několika následujících týdnů," řekl v syrské televizi homský guvernér Talál Barazí. Televize přitom odvysílala záběry, na nichž je vidět rodiny, které pod dohledem vojáků nastupují se zavazadly do zelených autobusů za pomoci dobrovolníků Syrského červeného kříže.

Na počátku povstání proti Asadovu režimu v roce 2011 byl Homs, označovaný za "metropoli revoluce", dějištěm mohutných demonstrací. Po dvou letech tvrdých bojů se armáda v květnu 2014 třetího největšího města země téměř celého opět zmocnila, s výjimkou čvrti Vaír, kterou pak od té doby držela v obklíčení.