Mise OSN v Afghánistánu atentát označila za válečný zločin. Její šéf Tadamiči Jamamoto řekl, že cílem útočníků bylo zabít co nejvíce civilistů. Radikální hnutí Taliban se od útoku distancovalo.

Hazárové se protestem snažili domoci změny nové trasy elektrického vedení, protože podle nynějšího projektu míjí jejich území, které je v centrální části Afghánistánu.

Podle afghánské rozvědky vyslal tři atentátníky do Kábulu jeden z velitelů IS abú Alí. Své nálože odpálil pouze jeden z nich, bomby druhého nevybuchly, třetího atentátníka zabili policisté.

Ghaní vyhlásil na dnešek den smutku a řekl, že každý občan má právo protestovat poklidným způsobem.

Ministerstvo vnitra dnes vyhlásilo desetidenní zákaz shromažďování. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest útok odsoudil jako odporný čin zaměřený na poklidné shromáždění.

Hazárové tvoří 15 až 20 procent z 30 milionů občanů Afghánistánu. Většina Hazárů vyznává šíitský islám. Na diskriminaci si stěžovali už za vlády Talibanu a mnozí kvůli tomu odešli v 90. letech do Pákistánu, Íránu a Tádžikistánu. Podle legendy jsou to potomci Čingischána a jeho vojáků, kteří ovládli území dnešního Afghánistánu ve 13. století.