Zejména na turecké riviéře, která je od Istanbulu vzdálena stovky kilometrů, je nyní 6000 až 8000 českých turistů. "Hoteliéři v Turecku budou muset udělat všechno proto, aby přesvědčili turisty, že ty hotely jsou zabezpečené tak, aby se nemohlo nic stát. S tím poklesem (poptávky) se ale dá zčásti počítat," uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

"Úterní události na letišti v Istanbulu nicméně určitě ovlivní zájem turistů cestovat právě do hlavního města Turecka, podobné události mají vždy na cestovní ruch bohužel negativní dopad," dodala obchodní ředitelka portálu Dovolena.cz Eva Sedlmajerová.

Podle marketingového ředitele CK Alexandria Petra Šatného dopad útoků na poptávku ukážou až nejbližší dny, částečné snížení zájmu ale podle něj lze zřejmě očekávat. "V tuto chvíli evidujeme dotazy klientů, ke stornům ale zatím nedochází," dodal.

Cestovní kancelář Fischer zatím negativní dopad na útok nezaznamenala, klienti své rezervace neruší. "Turecká riviéra je od Istanbulu vzdálená přes 700 kilometrů a létá se přímo do Antalye. V oblasti neplatí žádné restrikce ohledně bezpečnosti," uvedl dnes mluvčí Jan Bezděk.

Podle Hynka Špinara z Čedoku ceny zájezdů do Turecka byly již před posledním útokem na rekordně nízké úrovni a jejich další výrazný pokles neočekává. "Ceny zájezdů do Turecka letos meziročně poklesly v průměru o 25-30 procent," řekl Špinar.

Zájem o dovolené v Turecku v poslední době přitom rostl. "Kombinace výhodných cen (letos nižších až o 30-40 procent) a vysoké kvality služeb vedla k výraznému nárůstu poptávky po last minute zájezdech do Turecka v posledních dnech a týdnech," dodala Sedlmajerová.

Tři sebevražedníci útočníci se odpálili v úterý kolem 21:00 SELČ v blízkosti vchodu na Atatürkovo letiště v Istanbulu. Před explozemi se střílelo. Podle videa, které koluje na sociálních sítích, se zřejmě jeden z atentátníků odpálil až poté, co byl postřelen policistou a spadl na zem.

Počet obětí útoku na letišti v Istanbulu vzrostl na 41, zraněných je 239. Oznámil to dnes istanbulský guvernér. Tento údaj podle agentury DPA nezahrnuje tři sebevražedné atentátníky, kteří při úterním útoku rovněž zemřeli. Mezi oběťmi je nejméně 13 cizinců. České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace, že by mezi oběťmi byli Češi.

Turecké úřady zatím uváděly 36 obětí. Ty již identifikovaly a mezi nimi je 23 Turků. Mezi cizinci je pět Saúdů, dva Iráčané, Tunisan, Uzbek, Číňan, Íránec, Ukrajinka a Jordánec.