"Máme drobný skluz asi čtvrt roku. Paragrafové znění je hotové. Vyjasňujeme ale určité věci, které se týkají kompetencí, zda bude mít na starosti systém ministerstvo pro místní rozvoj či ministerstvo práce," uvedla náměstkyně. Podle ní se kompetence týkají "především financování".

O tom, kdo bude mít systém na starosti, by měli v červnu jednat ministryně práce Michaela Marksová, ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (oba ČSSD) a šéfka resortu pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). "Samozřejmě se tu hovoří o kompetenčním sporu. Sociální bydlení je podmnožinou bytového fondu, za který zodpovídá ministerstvo pro místní rozvoj. Máme spoustu programů, jako jsou vstupní, podporované či komunitní byty, máme personální kapacity," uvedla náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Podle ní se spor vede o investiční politiku, která by "jednoznačně měla být pod ministerstvem pro místní rozvoj".

Obrysy zákona - tedy takzvaný věcný záměr - měly být na stole už před rokem. Měly vycházet z koncepce, kterou se kabinetu podařilo schválit až loni na podzim. Podle Stöcklové se přijatý dokument promítl do paragrafů. Podle normy budou všechny obce muset mít sociální byty. Povinnost se dotkne i těch malých. Kolik procent bytů by měly na sociální bydlení vyčlenit, ale zákon nestanoví, uvedla Stöcklová. Rozhodovat bude potřebnost.

Koncepce počítá se třemi stupni bydlení pro potřebné - s krizovým bydlením, sociálními byty a dostupnými byty. Pomoc by mohli dostat lidé či rodiny, jimž na přiměřené bydlení nestačí 40 procent příjmu. Ke koncepci měly výhrady opoziční strany či svaz měst a obcí. Na pravidla sociálního bydlení nemají stejný pohled ale ani koaliční strany.

Pomalé přípravy zákona kritizuje i Platforma pro sociální bydlení, která sdružuje akademiky a neziskové organizace. Podle jejího předsedy Štěpána Ripky je čas na prosazení normy "velmi napjatý". Na žádnou stranu sporu se ale uskupení nekloní.

Podle Víta Lesáka z platformy by nový systém mohl být výrazně levnější než nynější služby a výdaje na dávky. "Rodina v ubytovně stojí dvakrát tolik a v azylovém domě čtyřikrát tolik co v bytě s podporou intenzivní sociální práce," uvedl Lesák.

Kvůli zákonu se na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) nyní obrátil brněnský primátor Petr Vokřál (ANO). "Sociální bydlení je nutné řešit na legislativní úrovni, aby všechna města převzala odpovědnost za zajišťování důstojného bydlení v bytech pro své občany a aby je stát v plnění této povinnosti dlouhodobě a konzistentně finančně podporoval," uvedl v otevřeném dopise Vokřál.

Kateřina Krausová mal