"Bylo by velmi složité pokračovat bez MMF. Mnoho zemí euroskupiny už dalo najevo, že fond na palubě mít chtějí," poznamenal nizozemský ministr.

MMF, jehož odhady dopadu řeckých reforem jsou pesimističtější než hodnocení evropských institucí, si jako podmínku svého dalšího zapojení do řecké záchrany klade domluvu na změnách řeckého zadlužení.

Dijsselbloem připomněl, že nominální snížení řeckého dluhu země euroskupiny nepodporují. Možná je ale podle něj debata o ročním dluhovém zatížení, tedy zda je Řecko reálně schopné dluh každoročně splácet a pokud ne, jak mu situaci ulehčit.

Měnový fond v pondělí nabídl čísla, podle kterých by prodloužení splatnosti až o 30 let mohlo snížit do roku 2060 hrubé finanční potřeby Řecka o sedm procent hrubého domácího produktu (HDP). Odklad plateb až do roku 2040 by je mohlo snížit o dalších 17 procent HDP.

MMF navíc upozorňuje, že pro Řecko, kde je jen malá politická podpora hlubokých škrtů, bude velmi složité dlouhodobě udržet přebytek primárního rozpočtu ve výši 3,5 procenta požadovaný programem. Cíl rozpočtového přebytku by proto měl být snížen na 1,5 procenta HDP, doporučuje fond.

Slovenský ministr financí Peter Kažimír dnes o trvajících sporech mezi věřitelskými institucemi hovořil jako o "studené válce".

Ministři eurozóny i místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis dávali dnes při příchodu na jednání najevo, že by bylo vhodné se - byť třeba podmíněně - dohodnout na vyplacení další finanční podpory Aténám z loni dohodnutého programu.

Tyto peníze mají odvrátit nebezpečí, že se Řecko dostane v červenci do platební neschopnosti. Podmínkou je ale shoda věřitelských institucí, že řecká strana skutečně přijala všechny reformy, ke kterým se zavázala. A poslední část přijal řecký parlament teprve v neděli.

Podle Kažimíra tak dnešní jednání euroskupiny může být dlouhé a protáhnout se až do noci. "Mnoho věcí zůstává otevřených a nevyřešených," poznamenal.