Al-Káida využívá tohoto konfliktu k bojům o území na jihu a východě země. V dubnu utrpěla porážku ve své baště, východojemenském městě Mukallá. Přišla tak podle agentury Reuters o dva miliony dolarů, které tam získávala denně z daní vybíraných v přístavu a z pašování pohonných hmot. Teď její zástupci souhlasili se stažením z měst Zindžibár a Džaár v jižní provincii Abján. Svědci citovaní Reuters viděli z měst odjíždět několik desítek bojovníků, kteří u sebe měli zbraně.

Konflikt mezi šíity a jemenskou vládou trvá od roku 2014, kdy šíité obsadili Saná. O život přišlo přes 6000 lidí a zranění utrpělo 30.500 osob. Z domovů odešlo 2,8 milionu Jemenců. Konflikt vehnal jednu z nejchudších zemí světa do humanitární katastrofy.

O diplomatické řešení se pokouší OSN, které se v dubnu podařilo dostat zástupce šíitů a vlády k rozhovorům do Kuvajtu. Ve středu se konala druhá schůzka a obě strany se na ní dohodly na sestavení pracovních výborů, které budou odděleně jednat o samostatných tématech - o politických otázkách, o bezpečnosti a o osvobození vězňů.

Rozhovory jsou ale složité a přerušované. V neděli z nich například odešla vládní delegace, když se dověděla, že povstalečtí bojovníci obsadili základnu Al-Amalika ležící severně od Saná. Rozhovorům, které začaly 21. dubna, předcházela dohoda o příměří, jež má platit od 11. dubna. Ve středu se vládní zástupci vrátili k jednacímu stolu, když bylo dohodnuto, že boje o základnu vyšetří komise pověřená dohledem na příměří.