Turecká armáda sestřelila ruský bitevník Su-24 v úterý u turecko-syrské hranice, neboť podle Ankary narušil turecký vzdušný prostor. Moskva však obviňuje Turky z toho, že letadlo zničili nad syrským územím. Událost zmrazila vztahy obou zemí a Rusko kvůli ní v sobotu uvalilo na Turecko sankce. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan krátce předtím prohlásil, že incidentu lituje, požadované omluvy se Moskva ale nedočkala.

Zeman si ale myslí, že Turecko váhá s důrazným zapojením se do bojů proti radikální organizaci Islámský stát, která ovládá značná území v Sýrii a v Iráku. Důvodem je prý turecká zaujatost vůči Kurdům. "Turecká animozita vůči Kurdům vede právě k tomu, že Turecko přinejmenším váhá zapojit se razantně do boje proti Islámskému státu," prohlásil Zeman.

Současně připomněl, že už v září vyzýval k vytvoření velké antiteroristické koalice. "Ono uplynulo několik měsíců a diskuse začala," řekl Zeman. Nutnost vytvořit širokou koalici proti Islámskému státu zdůraznil po listopadových teroristických útocích v Paříži, které si vyžádaly 130 obětí a stovky raněných a ke kterým se přihlásil IS, francouzský prezident Francois Hollande. Následně odletěl do Moskvy jednat o vzniku antiteroristické organizace.

Rusko na konci září nasadilo své letectvo do bojů v Sýrii, kde podporuje svého spojence v Damašku, prezidenta Bašára Asada. Ruský postup se však nelíbí právě Turecku.

Podle Zemana se Turecko nyní musí rozhodnout, na jakou stranu se přidá. Za brzdu vzniku mezinárodní koalice proti Islámskému státu ale samotné Turecko prezident nepovažuje. "Hlavní brzdou je přijetí rezoluce Rady bezpečnosti o vytvoření protiteroristických jednotek, tedy nejen platonické výzvy 'Bojujme proti Islámskému státu', ale vytvoření konkrétní ozbrojené síly, která by podle mého názoru neměla přímo okupovat území, ale daleko spíše zasahovat nervová centra Islámského státu," řekl prezident.

Zeman není nakloněn pozemním operacím, podle něj by se měla zasahovat nervová centra Islámského státu jako logistická centra nebo výcvikové tábory, a to například s využitím dronů.