Demonstranti shromáždění na centrálním náměstí hlavního města protestovali proti srpnové dohodě o Společenství srbských obcí, tedy o oblastech v Kosovu s většinovým srbským obyvatelstvem. Odpůrci tohoto ujednání se obávají, že útvar bude mít příliš velké autonomní pravomoci.

Kosovskoalbánské opozici se nelíbí ani dohoda o vymezení společné hranice s Černou Horou, která by prý připravila Kosovo o jeho území.

Na shromáždění promluvil i Kurti, přestože na něj vydala kosovská policie zatykač pro podíl na násilné protestní akci, kterou opozice minulý týden zorganizovala v kosovském parlamentu. Opozice tehdy přerušila zasedání sněmovny vpuštěním slzného plynu do jednacího sálu a někteří opoziční poslanci v chodbách použili i pepřový sprej.

Policisté po dnešní demonstraci obklíčili budovu, kde má hnutí Sebeurčení hlavní sídlo. Při vstupu policistů do domu došlo k potyčkám, při nichž byli zraněni čtyři lidé. Z budovy pak policisté odvedli 87 zadržených osob včetně Kurtiho.

Hnutí Sebeurčení oznámilo, že bude práci parlamentu dál narušovat, pokud nebudou obě kontroverzní dohody zrušeny. Příští parlamentní schůze začne v Prištině v pondělí.