Firma uvedla, že se na jaře během přípravy na rekonstrukci objektu po obnažení některých konstrukcí začal šířit do okolí štiplavý a nepříjemný zápach. Jeho původ může prý být ve 30. až 60. letech 20. století, kdy budova sloužila jako výrobna léčiv a chemická laboratoř. Odborné posudky, které nechala zpracovat Praha 1, podle Vlčka potvrdily, že hygienické hodnoty těkavých látek jsou mnohonásobně překročeny a jediným řešením je celkové odstranění konstrukcí.

"Zástupci památkářů byli osobně přítomni na kontrolní prohlídce dne 25.9.2015 a s postupem odstranění stavby výslovně souhlasili, což písemně potvrdili do protokolu," uvedl Vlček. Nesouhlasné stanovisko památkářů se podle něj vztahuje k technickému stavu budovy, ta se ale bourá kvůli kontaminaci. "Naše závazné stanovisko opravňující k tomu, že se dům může demolovat, nemají," řekl dnes ČTK ředitel památkového odboru magistrátu Jiří Skalický. Závazné stanovisko pražských památkářů je nutný podklad pro stavební úřad, který o případném odstranění stavby rozhoduje.

Firma rozhodnutí městské části obdržela v pátek a okamžitě začala s bouracími pracemi, mimo jiné prý s ohledem na sousední základní školu. "Hlavní, kritická část nařízených nezbytných úprav objektu bude dokončena do neděle 11.10.2015 tak, aby v pracovních dnech, kdy je škola navštěvována dětmi, byly práce s odstraňovanými kontaminovanými konstrukcemi a materiály v maximální míře dokončeny," podotkl Vlček.

Firma odstraní pouze nadzemní konstrukci. "Historicky cenné gotické sklepy budou zachovány, stejně tak jako pískovcový portál a vrata," dodal představitel firmy.

Památkáři už v minulosti v místě povolili stavbu administrativně-obytného domu. Podmínkou ale bylo zachování a přestavba domu původního. "Se stávajícím postupem nesouhlasíme, domníváme se, že dům není v havarijním stavu a že existují jiné postupy, aby budova v památkové rezervaci zůstala zachována," uvedl dříve Skalický.

mtj rot