Do nové kampaně se zapojili někteří významní podnikatelé, vládní konzervativci i opoziční labouristé. Kromě jiných ji bude financovat i bývalý pokladník Konzervativní strany Peter Cruddas, jeden z hlavních dárců Labouristické strany John Mills a podnikatel Stuart Wheeler, blízký protievropské straně UKIP. Ta usiluje o vystoupení Británie z EU a vyhrála v Británii květnové volby do Evropského parlamentu.

"Chci vidět kampaň, jež v Británii spojí všechny lidi, kteří chtějí vrátit kontrolu nad zákony naší země britskému parlamentu," prohlásila labouristická poslankyně a účastnice kampaně Vote Leave Kate Hoeyová. Ta je zároveň spolupředsedkyní euroskeptické skupiny Labour Leave.

Za takzvaný Brexit, tedy odchod Británie z EU, začala nedávno už kampaň skupiny Leave.EU (Opustit.EU), od které se očekávají i tvrdé výroky proti přistěhovalectví. Zapojil se do ní předseda parlamentní Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage, který je znám svou xenofobní rétorikou.

Ústředním bodem v debatě před referendem podle BBC bude to, zda členství je, nebo není pro Británii ekonomicky výhodné. Většina zástupců labouristů, liberálních demokratů a podnikatelské sféry je přesvědčena, že členství přináší Británii více peněz, než kolik jich země v souvislosti se svým členstvím v EU vydává.

Cameron zatím termín referenda nestanovil a nedávno řekl, že s tím nebude spěchat. Prý chce dát co nejvíce času evropským partnerům, které přesvědčuje o potřebě zavést v EU některé reformy a pozměnit podmínky britského členství. Těmito změnami mnozí Britové podmiňují setrvání země v unii. I premiér podle BBC řekl, že povede kampaň za setrvání Británie v EU, pokud získá jím požadované reformy.

Cameron dnes večer bude o těchto otázkách opět jednat s kancléřkou Angelou Merkelouvou při její návštěvě Londýna.