Bývalý konzultant americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) v roce 2013 zveřejnil množství utajovaných informací, které odhalily značný rozsah americké elektronické špionáže. Monitorování se týkalo i vedoucích činitelů spojeneckých států, například německé kancléřky Angely Merkelové. Spojené státy, jejichž pověst tím vážně utrpěla, vydaly na Snowdena mezinárodní zatykač a Snowden se od té doby obává cestovat.

"Je to zklamání, je to nepříjemné," odpověděl čerstvý nositel norské ceny za svobodu projevu na dotaz týkající se situace v oblasti lidských práv v Rusku, zejména pokud jde o státní kontrolu internetu. "Rozhodnutí ruské vlády ve stále větší míře kontrolovat internet, kontrolovat na co se lidé dívají, včetně určitých částí soukromého života, aby mohla rozhodovat o tom, co je, nebo není adekvátní způsob vyjadřování lásky mezi lidmi, je nejen zásadně špatné, nýbrž vůbec nepřísluší žádné vládě," prohlásil podle agentury AFP Snowden.

Poznamenal také, že neměl v úmyslu žít v Rusku. "Nikdy jsem nezamýšlel jet do Ruska. To nikdy nebyl můj záměr. Pouze jsem projížděl do Latinské Ameriky. Bohužel Spojené státy zrušily platnost mého pasu," řekl. Připomněl také, že neúspěšně žádal o azyl v jiných 21 zemích. Dal by prý přednost tomu, žít ve vlasti. "Ale exil je exil," dodal.