K případnému potvrzení této teorie ale budou podle policie potřeba další zkoušky, mimo jiné testy DNA. Muž se podle agentury Reuters sice přiznal, že byl poblíž místa činu, ale účast na útoku popírá.

Láhev s chemikáliemi k výrobě bomby našla policie minulý týden v sobotu v jednom z bytů na předměstí thajské metropole, který v souvislosti s atentátem prohledala. V bytě zadržela i dalšího cizince a zabavila komponenty k výrobě bomby, například rozbušky.

Oba zadržení jsou v těchto dnech vyslýcháni, ale žádná obvinění zatím nepadla. Podle policie je cizinec zatčený u hranice s Kambodžou "velice podobný" hlavnímu podezřelému, jehož osudného 17. srpna zachytily kamery, jak před výbuchem ve svatyni v centru města nechává batoh.

V souvislosti s útokem vydala policie ještě osm dalších zatykačů. Jeden z nich je na tureckého manžela Thajky, která pronajala byt, kde policie našla materiál na výrobu bomby. Zástupce thajského policejního ředitele novinářům řekl, že turecky podle něj nejspíš mluví i muž zadržený u hranice s Kambodžou.

K atentátu se dosud nikdo nepřihlásil. V souvislosti s "tureckou stopou" se nyní spekuluje o možných útočnících z řad sympatizantů muslimských Ujgurů, které thajské úřady v červenci násilně repatriovaly do Číny, jež Ujgury perzekvuje. Ujgurové jsou příbuzní Turků a Turecko je domovem početné ujgurské komunity. Svatyni, kde nálož explodovala, mají v oblibě především čínští turisté.