Ministr informací vlády, která je v exilu v Saúdské Arábii, oznámil, že odkloněny do Adenu ze Saná budou i některá letadla.

"Tady jsou zavřené benzinové pumpy. Panuje strach, že vláda nařídí obléhání Saná a dalších měst na severu. Všichni se bojí, že se boje přesunou do Saná," řekl agentuře Reuters taxikář Alí Sálih, který se snažil v hlavním městě sehnat benzin.

Obyvatelé metropole si začali dělat zásoby potravin a pohonných hmot. Shánějí je většinou na černém trhu, kde se teď platí za 20 litrů benzinu 60 dolarů (1500 Kč), zatímco cena na oficiálním trhu je 15 dolarů.

Šíité loni obsadili Saná a postupovali dál na jih až do Adenu. Tvrdí, že bojují proti zkorumpované vládě a hájí svá práva, která jim jako menšině vláda upírala. Vláda a prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí se nejprve uchýlili ze Saná do Adenu a začátkem roku pak uprchli do Saúdské Arábie. Rijád v březnu spolu s arabskou koalicí do bojů vstoupil na straně Hádího a v posledních dnech se podařilo osvobodit Aden i nedalekou největší vojenskou základnu země Anad.

Arabská koalice ale zavedla blokádu, aby zabránila dozbrojování šíitů. Přesto ale pouštěla do přístavů severně do Adenu, které kontrolují šíité, lodě s potravinami, aby umožnila zásobování civilistů. Podle dnešní zprávy Reuters tato tolerance ale skončila a lodě s pomocí jsou nyní odkláněny do Adenu, který byl dlouhými boji zasažen nejvíce.

Konflikt má na kontě od března 4000 mrtvých a desítky lidí kvůli němu opustily své domovy.

Mluvčí koalice, která bojuje za Hádího, dnes řekl, že jsou šíité vytlačeni téměř z celé provincie Láhidž, která leží severně od Adenu. Na jihu nyní mají šíité v rukou už jenom tři provincie. Za sebou ale nechávají zaminované území. Mnoho civilistů se snaží dostat se zpět domů, i když oblast ještě není zcela bezpečná. Podle armády zabily miny při návratu v minulých dnech 13 Jemenců.

Tuhé boje jsou hlášeny z Húty v provincii Láhidž. Za posledních 24 hodin tam padlo přes 50 lidí, z nichž asi 40 byli povstalci.