Sebevražedný atentátník zaútočil na hotel autem naplněným výbušninami. Budova, kterou využívají pro její domnělou bezpečnost členové vlád, byla značně poškozena. Hotel Džazíra je v blízkosti dobře střeženého letiště.

Podle vyšetřovatelů atentátník pocházel z Bonnu a patřil zřejmě k Evropanům, kteří se v minulé době připojili Šabáb.

Na vyšetřování atentátu se v somálské metropoli podle BBC podílejí zahraniční experti.

Hotel Džazíra provozuje Somálec, který se vrátil z USA. Budova byla terčem atentátu už třikrát. Ubytovávají se tam diplomaté a sídlí v něm i velvyslanectví několika zemí, například Číny, Egypta a Kataru. Mezi oběťmi je jeden zaměstnanec čínské ambasády a také hoteloví zaměstnanci.

V hotelu byl v době atentátu také Ali Khalif Galaid, který stál v čele somálské vlády v letech 2000 až 2001. Řekl, že ho výbuch srazil na zem a spadly na něj balkonové dveře. Přežil prý i útok na nairobské obchodní centrum Westgate, kde milice Šabáb v roce 2013 zabily přes 60 lidí. Tehdy to prý bylo horší, protože ve Westgate se mnoho hodin střílelo ze všech stran, zatímco v hotelu šlo o jediný výbuch. Někdo si z expremiéra dělal legraci a řekl mu, že má zřejmě stejně jako kočka devět životů.

Šabáb v Somálsku usilují o zavedení islámského práva šaría. V roce 2011 se je vojákům z africké mise AMISOM podařilo vytlačit z metropole Mogadiša a později z většiny oblastí jižního a středního Somálska, které předtím tyto milice ovládaly. Islamisté ale nadále podnikají útoky. Jako údajnou odplatu za účast na mezinárodní misi provedli i několik velkých atentátů na území sousedních států, především v Keni.