Požadavek na stavení minimálních cen zazněl v pondělí na jednání taxikářů s pražským magistrátem z úst předsedy Asociace koncesionářů v taxislužbě Karla Holcmana. Holcman dnes ČTK řekl, že na požadavku zavést minimální nákladovou sazbu trvá. "Úřad si může říkat, co chce, jsou tu nějaké náklady, a od nich by se měla minimální cena odvíjet," reagoval.

"V návaznosti na informace médií o úvahách o stanovení minimálních cen u poskytovatelů taxislužeb v Praze musíme upozornit, že takový postup ze strany Asociace koncesionářů v taxislužbě či ze strany hlavního města by mohl být v rozporu se zákonem o ochraně hospodářské soutěže. Nastavení fixních minimálních cen je vždy nepříznivým krokem po spotřebitele," uvedl Rafaj. Žádné šetření ale úřad zatím nevede.

Praha v pondělí po jednání s taxikáři ustoupila od záměru plošně přezkoušet všechny řidiče. Zkoušet bude jen ty, kteří se dopustili přestupku nebo správního deliktu. Taxikáři už odvolali protestní akce, kterými hodlali blokovat dopravu v metropoli. V pondělí ale vedení Prahy s taxikáři jednalo i o tvorbě cen.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) minulý týden řekla, že magistrát zhruba v polovině prázdnin začne přezkušovat všechny pražské taxikáře. Ti dostanou novou licenci pouze na pět let. Pokud třikrát zkoušky neudělají, už je nikdy nebudou moci opakovat. Město chtělo společně s městskou i státní policií sestavit na léto speciální týmy pro řešení potíží s nepoctivými taxikáři a iniciovat novely několika zákonů. Taxikáři na to zareagovali protestní akcí.

Na pondělním setkání se primátorka se zástupci asociace dohodla na tom, že taxikáři sepíšou podněty, nad kterými se znovu sejdou nejpozději v polovině srpna. Co to bude znamenat pro termín účinnosti a znění vyhlášky, Krnáčová neuvedla.

V Praze je podle magistrátu evidováno téměř 4000 vozidel taxislužby, ve skutečnosti jich ale po městě jezdí víc. Počet takzvaných problematických řidičů městská policie i magistrát odhadují na několik desítek.