"Náš dispečink průběžně monitoruje veškeré změny počasí, spotřeby a dalších vlivů tak, aby mohly být vždy zajištěny bezpečné dodávky elektřiny spotřebitelům. Vyšší teploty byly v těchto predikcích samozřejmě zahrnuty, takže žádné komplikace neočekáváme," řekla dnes ČTK mluvčí energetické společnosti ČEZ Barbora Půlpánová.

Mluvčí E.ON Božena Herodesová doplnila, že energetikům dělají daleko větší problémy například námrazy, ledovka nebo silný vítr. E.ON nicméně ve čtvrtek pro jistotu vydal interní doporučení svým zaměstnancům. "Doporučili jsme například vedoucím pracovníkům našich techniků v terénu, aby zvážili některé plánované práce, speciálně práce ve výškách či práce na odstavených transformátorech, které jsou velice rozehřáté," dodala.

Problémy neočekává ani provozovatel přenosové soustavy ČEPS. Podle jeho mluvčí Barbory Peterové jsou vodiče, transformátory i další prvky vedení konstruovány na daleko vyšší teploty než jsou v příštích dnech očekávány.

Vlna veder zatím nezpůsobila žádné výraznější komplikace ani na železnici. I správce kolejí, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), se nicméně připravuje na víkend, kdy by teploty měly dosáhnout vrcholu. Podle mluvčího Jakuba Ptačinského vyzval správce kolejí strojvedoucí, aby důsledně kontrolovali, zdali se kvůli vedrům nevlní koleje a případné problémy na trati okamžitě hlásili.

Největším nebezpečím pro ocelové koleje ale není pozvolné zvyšování teplot, ale naopak velké teplotní výkyvy například v květnu, když se kolej přes den přehřívá a v noci se následně hodně ochladí. Přes to ale představují teploty blížící se 37 stupňům určité riziko. To by se mohlo projevit zejména na méně významných regionálních tratích, kde jsou starší typy pražců a upevňovadel kolejí. Na významnějších linkách se zvlnění koleje v důsledku vysokých teplot očekávat nedají, doplnil mluvčí.

Tropická vedra paradoxně neprospívají ani solárním elektrárnám. "Vlivem zahřívání na vysoké teploty klesá okamžitý výkon panelů v řádu jednotek procent," řekl dnes ČTK mluvčí České fotovoltaické průmyslové asociace Miloš Cihelka. Podle něj jsou pro fotovoltaické elektrárny optimální teploty, které jsou typické například pro jarní období. "Z hlediska celkové denní výroby je ovšem takovéto letní počasí samozřejmě výhodnější, protože je podstatně delší doba slunečního svitu," dodal Cihelka.

Podle energetiků se v posledních letech postupně zvyšuje spotřeba elektřiny v letních měsících. Důvodem je rozvoj klimatizací nebo bazénů u rodinných domů. Podle ČEZ může v ojedinělých případech jednotlivému zákazníkovi vzrůst v horkých dnech spotřeba až o více než 15 procent proti běžnému roku.