Šéf jedné z územních organizací a člen ústředního velení Román Ruiz byl zabit při útoku vojáků na pozice povstalců v západním departementu Chocó. Podle prohlášení armády měl Ruiz na starosti "koordinaci vojenské strategie na severu země". Spolu s ním zahynuli čtyři další bojovníci levicové guerilly.

Mezi vládou a povstalci během května výrazně vzrostlo napětí poté, co prezident Juan Manuel Santos nařídil obnovit letecké údery proti FARC v reakci na smrt jedenácti vojáků zabitých rebely v dubnu. Následoval jeden z nejkrvavějších útoků na pozice povstalců za mnoho měsíců, při němž minulý týden zahynulo 26 členů organizace. Vedení rebelů reagovalo přerušením jednostranného příměří vyhlášeného v prosinci.

Obě strany navzdory těmto událostem v pondělí oznámily, že po několikadenní přestávce opět pokračují v mírových rozhovorech. Jejich cílem je ukončit nejdéle trvající ozbrojené povstání v Latinské Americe. Boj FARC a dalších povstaleckých skupin už stál za více než půl století život 220.000 lidí a miliony dalších vyhnal z ohrožených regionů.

kpc hej