Návrh dohody vznikl v neděli. Účast v intervenčních silách bude dobrovolná a nasazení těchto jednotek musí předcházet žádost členského státu, který se bude cítit ohrožen.

Jedna arabská vojenská koalice byla vytvořena už v březnu kvůli Jemenu, kde několik zemí nasadilo do bojů proti tamním šíitům svá letectva. Arabská letadla se spolu s americkými podílejí také na operacích v Sýrii.

Odborníci citovaní AP upozornili, že v případě mnoha arabských zemí nebude dohoda o intervenci tak snadná, jako tomu bylo v Jemenu, kde nepřítelem jsou šíité podporovaní Íránem. V Libyi například působí mnoho skupin, za nimiž stojí různé arabské státy.

Arabským jednotkám budou velet ministři obrany a k přijetí rozhodnutí bude zapotřebí dvou třetin hlasů. Vojenské plány případných operací pak budou spadat do pravomocí náčelníků generálních štábů armád.

Zatím otevřené zůstává místo, kde bude zřízeno velitelství. Proti Káhiře, která je sídlem Ligy arabských států, se postavily Katar a Alžírsko. Katar byl spojencem svrženého egyptského prezidenta Muhammada Mursího a Muslimského bratrstva, které je v Egyptě nyní zakázané.