"KDU-ČSL plně podporuje zachování územní celistvosti Ukrajiny, odsuzuje ruskou agresi a zásadně odmítá přepisování hranic vojenskou silou," stojí v usnesení sjezdu. Dodává, že lidovci jsou pro zachování a v případě potřeby i pro zpřísnění sankcí do doby, než Rusko ustoupí od své agresivní politiky.

V rámci zahraniční politiky se sjezd zabýval také nelegální migrací, která podle příslušné lidovecké komise představuje v současnosti jeden z největších problémů Evropy. "Podporujeme hledání společného řešení v rámci EU, avšak trváme na tom, že rozhodnutí o počtu migrantů musí nadále zůstat v kompetenci členských států," shodli se delegáti.

Delegáti dále přijali ostré odsouzení ministerstva dopravy, která vede hnutí ANO. Podle lidovecké dopravní komise neplní koaliční smlouvu a vedení strany by o tom mělo jednat s koaličními partnery.

Doprava je podle lidovecké dopravní komise dlouhodobě ve špatném stavu. Tristní je prý situace v přesunu silniční nákladní dopravy na železnici, mýtných systémech, bezpečnosti provozu a financování. "Je to jedna z nejhorších oblastí, která skutečně procentuálně není plněna, ale také z důvodu toho, že nejsme v tomto resortu zastoupeni, je řízen ANO, řízen chaoticky," prohlásil předseda dopravní komise Antonín Tesařík.

"KDU-ČSL je znepokojena situací v resortu dopravy, především v souvislosti s neplněním koaliční smlouvy," stojí v navrženém usnesení. ČTK požádala v této souvislosti předsedu hnutí ANO Andreje Babiše o vyjádření. Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) ale kritiku na svém twitterovém účtu odmítl. "Kritika na dopravu na sjezdu KDU-ČSL přichází v době, kdy se začíná dařit. Motivuje nás to k tomu, abychom přidali a dařilo se ještě víc," napsal.

Lidovci dále tvrdí, že se zpožďuje výstavba dopravní infrastruktury, jako jsou dálnice nebo rychlostní komunikace. V usnesení upozorňují i na to, že není vyřešeno financování těchto staveb. Podle Tesaříka je příliš velká část staveb financována přímo ze státního rozpočtu, což z dlouhodobého hlediska vnáší do financování značnou nejistotu.

Ministrovi zemědělství Marianu Jurečkovi a místopředsedkyni Zuzaně Roithové delegáti odsouhlasili podporu ve využití biopaliv druhé a třetí generace. Vedení strany by nyní mělo na vládní úrovni zahájit jednání o podpoře této komodity, aby se snížila závislost České republiky na dovozu ropy. Delegáti podpořili také záměr Jurečky a Roithové znovu zavést daňovou slevu na děti a pro živnostníky, kteří uplatňují paušál.

Lidovci se dále dohodli, že budou hledat vhodného kandidáta na prezidenta. Podpořili také navýšení obranného rozpočtu na 1,4 procenta HDP a výhledově na dvě procenta. Podpořili i projekt Pošta partners. Podle něj by Česká pošta některé pobočky, které jsou málo efektivní, nahradila kontaktními místy třeba na úřadech nebo v obchodech. Delegáti se vyslovili i pro stanovení termínu pro přijetí eura a podpořili uzavření dohody o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství mezi EU a USA.

Členové strany zvolení v krajských volbách by se měli zavázat k tomu, že budou při koaličních vyjednáváních dávat školství na přední místa. Cílem je i zabránit tomu, aby se o školství v krajích starali komunisté.