Pedagogika Montessori je alternativní výchovně-vzdělávací program, jehož zakladatelkou je italská lékařka Maria Montessori. "Tento systém vzdělávání vychází ze zásad Jana Ámose Komenského a navíc je obohacen o promyšlenou metodiku se speciálními pomůckami," uvedla Dronská.

Svým zaměřením podle ní tento systém zapadá do filozofie Akademické aliance - vést mladé lidi ke kreativitě, podnikavosti, úspěchu a zároveň k osobní odpovědnosti. "Akademická aliance tak bude zahrnovat všechny stupně vzdělávání," uvedla Dronská.

Vysoká škola podnikání otevřela v roce 2013 první mateřskou školu Montessori na Ostravsku. Nová základní škola na ni bude navazovat a bude sídlit ve stejném objektu. Hlavním impulsem pro založení základní školy byli podle Dronské právě rodiče dětí z mateřské školy. Škola nabídne i odpolední vzdělávání ve školní družině a v zájmových kroužcích. Zápis do první třídy bude 28. května.

Dronská uvedla, že třída Montessori je výjimečná principy i uspořádáním a materiálovým vybavením rozšířeným o četné pomůcky. "Třídy nejsou vybaveny klasickými lavicemi, ale šestiúhelníkovými, což umožňuje větší prostor spolupráce. Neučí se tradičně frontální výukou, ale především skupinovým vyučováním v realizovaných tematických projektech," uvedla.

Podle dostupných údajů jsou v Moravskoslezském kraji dosud dvě základní školy Montessori, v Opavě a v Bohumíně na Karvinsku.

Akademická aliance je vzdělávací holding, který sídlí v Ostravě a působí především v Moravskoslezském kraji. Do skupiny patří Vysoká škola podnikání, Soukromá vyšší odborná škola podnikatelská, Moravskoslezská obchodní akademie, Podnikatelský inkubátor, Studentská Residence Slezská a Mateřská škola a základní škola Monte. Hlavním akcionářem je rodina zakladatele vysoké školy Josefa Jüngera.