"Evropská unie je projektem, který je nebezpečný a utopistický, který byl vnucen, a to bez našeho souhlasu a proti naší vůli, a změnil myšlenku evropské spolupráce v byrokratický zlý sen federalistického charakteru uprostřed globalizace, který je naprostým oponentem liberalismu," prohlásila Le Penová.

Občany EU přirovnala k hlavnímu hrdinovi povídky Franze Kafky Proměna, který se změní v obludného brouka. "Musíme se přizpůsobit a rozptýlit v těle monstrózní kreatury, jakou je Evropská unie. Evropská unie je šílenstvím a skrývá se za praporem falešné demokracie, a činí tak státy nesamostatnými," řekla. Unii podle ní navíc vedou lidé, kteří ji nejsou schopní bránit před "největším nebezpečím od dob druhé světové války", kterým měla na mysli islámský terorismus.

"Evropská unie se proměnila v hrobku našich nadějí. Euro v podstatě ničí naši ekonomiku," dodala francouzská europoslankyně, která je dlouhodobým kritikem současné podoby EU. Le Penová je nejvýznamnějším hostem konference Evropský mír a prosperita po Evropské unii, kterou pořádá neparlamentní Občanská konzervativní strana (OKS) a poslanec Radim Fiala, který v úterý vystoupil z opozičního hnutí Úsvit.

Kromě Le Penové na konferenci vystoupil předseda belgické nacionalistické strany Vlámský zájem Tom Van Grieken, její bývalý šéf a europoslanec Gerolf Annemans nebo zahraničněpolitický mluvčí pravicové Svobodné strany Rakouska Johannes Hübner.

"Je třeba Evropy, která bude založena na spolupráci svobodných národů," vyzvala Le Penová. Evropa podle ní musí projít institucionální proměnou. "Měli bychom držet Evropu, která bude založena na spolupráci představitelů všech států a musí 'prostřelit' Evropskou komisi," doplnila.

Šéfka francouzských nacionalistů také zdůraznila, že existence EU stojí na podvodu na evropských voličích, když evropští politici prosadili lisabonskou smlouvu, jakožto náhražku projektu evropské ústavy, kterou Francouzi přitom odmítli před deseti lety v referendu.

"Je tomu deset let, co miliony občanů řekly 'ne' evropskému federalismu a přesto ti, kteří měli respektovat a hájit jejich vůli, je podvodně zradili tím, že lisabonskou smlouvu, hrubou kopii fatálního návrhu evropské ústavy, nechali prosadit už ne přímo lidmi, ale parlamenty, které již většinou stále méně reprezentovaly obyvatelstvo," řekla.

Le Penová rovněž před novináři obvinila vedoucí představitele zemí EU a také USA z odpovědnosti za současnou uprchlickou vlnu z Blízkého východu a severní Afriky, protože prý destabilizovali Libyi a Sýrii a místo aby běžence vraceli zpátky, jednají tak, že migranty je v jejich snažení ještě utvrzují. Přitom Evropa, zasažená nezaměstnaností, chudobou a bezprecedentním napětím, utečencům nemůže nabídnout nic víc než v lepším případě námezdní práci a vykořisťování.

Le Penová se odvolávala i na slova prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, že Evropa je vybudována na velikém hřbitově a že je laboratoří. "Nenechme tuto laboratoř jakýmsi čarodějnickým učňům, protože je možné, aby národy šly jinou cestou. Cestou míru, prosperity a lepší budoucnosti," poznamenala s tím, že to je úkol pro nacionální sdružení po celé Evropě.

Ještě než mohla promluvit, se v zadních lavicích sálu zvedlo asi deset mladých lidí s anglicky psanými transparenty vyzývajícími "Le Penová, vrať se domů" nebo "Nejsi tu vítána, fašistická lady". Skandovali přitom "Fašistka pryč". Jejich protest trval asi minutu, než je organizátoři vyvedli. Bývalý předseda Úsvitu Tomio Okamura, který na konferenci také vystoupil, jejich akci označil za "mediální komedii", jejímž jediným cílem podle něj bylo, aby se odpůrci Le Penové dostali do médií.

Sama Le Penová vzala protest s humorem a poukázala na to, že demonstranti byli alespoň oblečení.

Francouzská nacionalistická politička se snaží vytvořit síť spřízněných evropských stran. V Česku její Národní fronta navázala partnerství s OKS bývalého poslance ODS Jiřího Janečka. Dcera kontroverzního francouzského politika Jeana-Marieho Le Pena přiletěla do Prahy v úterý a večer se setkala mimo jiné s bývalým prezidentem Václavem Klausem.