Průzkum se zaměřil na mýty, které o kvalitě vysokoškolských kolejí panují. Zkušenosti studentů nepotvrdily, že je pro tento způsob ubytování typický zastaralý nábytek či nevyhovující sociální zařízení. Například úroveň koupelen a toalet hodnotí 70 procent studentů jako velmi dobrou nebo skvělou.

Sedmnáct procent studentů si myslí, že cena kolejného neodpovídá kvalitě ubytování. Pozitivně zpravidla hodnotí vedle vnitřního vybavení také lokalitu, kde se kolej nachází, a možnost sportovního vyžití.

Ceny mimopražských kolejí se podle zářijové ankety ČTK průměrně pohybují od dvou do tří tisíc korun za měsíc. V Praze je průměrná cena lehce nad třemi tisíci korun, ale v případě jednolůžkového pokoje se sociálním zařízením a kuchyňkou se může dostat až na zhruba 5,5 tisíce korun.

Kapacita kolejí je zpravidla dostatečná. Na školách, kde byl výrazný převis zájemců, se to změnilo po zavedení ubytovacího stipendia v roce 2005. Cena ubytování na kolejích již není dotována a peníze v řádech stokorun dostává na ruku přespolní student. Může je tak využít i v bytě.

Průzkum se uskutečnil od března do dubna 2015 v rámci hlasování soutěže Excelent Kolej roku 2015. Zapojilo se do něj 5862 respondentů.