Pietních shromáždění v místech někdejší ženské části tábora v severoněmeckém Ravensbrücku se kromě partnerky současného německého prezidenta Joachima Gaucka Daniely Schadtové zúčastnila také polská první dáma Anna Komorowská.

Táborem prošlo více než 130.000 žen a dětí. Desetitisíce jich přišly v nelidských podmínkách o život, buď je zabili strážci, nebo zemřely hlady, na nemoce nebo v důsledku nacistických experimentů na lidech. Jednou z těch, které se osvobození tábora sovětskou armádou 30. dubna 1945 již nedočkaly, byla například česká novinářka a přítelkyně Franze Kafky Milena Jesenská.

Velké množství vězeňkyň pocházelo z Polska. V polštině zde byla v rámci pietních akcií rovněž odsloužena mše, informovala agentura AP.

Vzpomínkové ceremonie se konaly rovněž v Sachsenhausenu, kde bylo mezi lety 1936 až 1945 uvězněno více než 200.000 lidí ze čtyř desítek zemí. Vězni byli zprvu hlavně oponenti nacistického režimu, později začaly být do tábora sváženi lidé z okupovaných států. Zavražděny zde podle odhadů bývalých vězňů byly desítky tisíc lidí, kromě Židů či Poláků také tisíce sovětských válečných zajatců.

Osvobození tábora sovětskými a polskými vojáky, k němuž došlo 22. dubna 1945, si mezi jinými připomněl i německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, který při té příležitosti varoval před antisemitismem a xenofobií v Německu.

"Chceme žít v zemi, ve které jsou stále přítomny antisemitismus a vyloučení? Kde se zapalují domácnosti žadatelů o azyl? Kde udeří mladíka v berlínském metru, protože je Žid?" uvedl ministr podle textu, který získala k dispozici agentura AFP a který obsahoval zmínky o nejnovějších událostech v Německu.

Několik domácností uprchlíků se zde stalo terčem útoku. Země rovněž v posledních měsících zažila masové protiislámské demonstrace, které v Drážďanech a na jiných místech zorganizovalo hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida).

Zodpovědnost Německa po zločinech nacistického režimu s sebou nese také boj proti nespravedlnosti, proti všem formám xenofobie a diskriminace, prohlásil podle AFP šéf německé diplomacie před přeživšími holokaust.