"Výsledek voleb je pro nás velmi zavazující. Chtěl bych také poděkovat koaličním partnerům, že od podpisu smlouvy do této doby nepodlehli různým jiným tlakům," uvedl Kalous.

Nový starosta musel odpovídat i na otázky, jak funkci zvládne. Jedna ze zastupitelek například uvedla, že ho ve městě v životě neviděla. "Poslední dobu jsem tady nežil, někde jsem studoval, pracoval a získával zkušenosti, delší dobu tu ale už pobývám. Otevřeně slibuji, že se budu funkci starosty plně věnovat a většinu času se budu i se svou rodinou zdržovat v Jeseníku," řekl Kalous.

Zastupitelé dnes schválili více místostarostů oproti minulému volebnímu období. Místo uvolněného místostarosty obsadila Zdeňka Blišťanová (TOP 09), neuvolněným místostarostou se stal Petr Procházka (ODS). Zvýšení počtu místostarostů někteří ze zastupitelů kritizovali. Poukázali na to, že podle volebního programu chtělo hnutí ANO snížit počet zastupitelů. "V programu jsme měli také efektivní řízení města, proto si myslíme, že dva místostarostové jsou efektní a jejich práce je potřebná," uvedl zastupitel Jiří Juráš (hnutí ANO). Kalous zároveň zopakoval, že se koalice pokusí počet zastupitelů do příštího volebního období opravdu snížit.

Se svoláním zastupitelstva muselo město vyčkat do rozhodnutí soudu. Kvůli volbám byly podány tři žaloby. Ostravský krajský soud našel pochybení při součtu hlasů v jednom z volebních okrsků. Strana svobodných občanů, která se do zastupitelstva nedostala, podle soudu přišla o 670 platných hlasů. Volby se však v Jeseníku opakovat nemusely. Při počtu více než 83.000 platných hlasů nemělo toto pochybení vliv na rozdělení mandátů v zastupitelstvu.

Komunální volby v Jeseníku vyhrálo hnutí ANO, které obdrželo 19,3 procenta hlasů voličů a v pětadvacetičlenném zastupitelstvu má šest členů. Po čtyřech mandátech získalo sdružení PRO Jeseník a ČSSD. Tři zastupitele má TOP 09 a po dvou ODS, KDU-ČSL a KSČM. Po jednom mandátu získala sdružení Občané Jesenicku a Nezávislí-Jeseník.