Překvapivé spojení barev a materiálů může posloužit jako inspirace k vlastním tvůrčím výkonům. "Už šestnáct let opakujeme výstavu a pokaždé mě překvapí, z čeho všeho lze vyrábět ozdoby," řekla dnes ČTK kurátorka výstavy Dáša Wohanková.

Na jednom stromku visí andělé z badmintonových míčků, na dalším jsou keramické ozdoby připomínající linecké cukroví. "Jsou tu i jednoduché papírové hvězdy, díla z patchworku, háčkované plastické koule různých velikostí," uvedla Wohanková.

Vtipný a originální stromek vytvořili lidé z místní knihovny. Na sebe naskládali různé publikace i tlusté knihy tak, aby vznikl strom výšky dospělého člověka. Třešničkou na dortu, v tomto případě na stromě, jsou umělé brýle místo hvězdy na špici.

Výstava má sloužit nejen jako přehlídka možností, z čeho lze tvořit, ale také jako ukázka řemeslné práce místních umělců. Jedna sklářka třeba vyfoukla čiré koule, druhá zručná tvůrkyně je pak metodou paličkování zkrášlila. "Vznikly tak ozdoby vypadající skutečně luxusně," poznamenala Wohanková.

Pobavit návštěvníky výstavy mají kapříci s tělem vymalovaným různými příběhy, další stromek zdobí pouze srdíčka a na dalším se zase usadily plstěné víly, které pocházejí z místní mateřské školy. Stromky zdobili i školáci. Jejich díla mohou lidé vidět v radničním sklípku.

Pozastavit se mohou zájemci u stromku ozdobeném adventními věnci. Každý z nich je sám o sobě originál. Jeden je z dýňových semínek, další z kosmetických tamponů, popcornu, badyánu nebo dětmi oblíbených křupek do mléka. Přijít se podívat na výstavu mohou lidé vždy od středy do neděle s výjimkou Štědrého dne. Otevřeno naopak bude 25. prosince.