Autoři děj přesunuli na Moravu a do úst hercům vložili fiktivní nářečí. Vzniklá hra Jaroše přesvědčila natolik, že souhlasil s použitím názvu totožného s jeho knihou. Hra, která měla být původně uvedena pod názvem Ako tisícročná včela, je základním kamenem repertoáru, který má v nové sezoně odrážet výročí 100 let od vzniku Československa v širším kontextu.

Dramatizace rozsáhlého románu se vedle Matěje Růžičky chopila i Simona Petrů. Výsledkem je asi tříhodinové představení, které se divákům nabízí se dvěma přestávkami. Část hudebního doprovodu tvoří hudba Petra Hapky komponovaná původně pro stejnojmenný film Juraje Jakubiska z roku 1983. Autorkou další divadelní hudby je Tereza Koláčková. Kostýmy k představení vytvořila hostující Kateřina Bláhová.

Jako činohru román dosud nikdo nezpracoval. Velmi odlehčenou muzikálovou verzi s hudbou skupiny Elán hrálo pouze divadlo v Nitře. Jihlavskou adaptaci zbavili tvůrci slovenského základu a divákům předkládají univerzální obraz mýtu, který možná současnému světu chybí, který je ale nutný pro udržení malého národa, společenství či úlu pohromadě.

Na 20. října připravuje Horácké divadlo premiéru hry Svatý Václav. Známá česká dramatička Lenka Lagronová ji napsala přímo pro Horácké divadlo.