Největší návštěvnost měl letos večer muzikálových písní Broadway. "Je to tak několik let po sobě. Návštěvníků, kteří se seznámili s festivalem, bude zhruba necelých 21.000. Je to kvalifikovaný odhad, chyba může být v řádu 50, 100 osob. Průměrná obsazenost koncertů je přes 90 procent, to číslo je velmi hezké," řekl prezident festivalu Jaromír Boháč. Zhruba 15 procent diváků je z jižních Čech, šest až deset procent ze zahraničí.

Při letošním 27. ročníku organizátoři poprvé zařadili do programu swing a Boháče pozitivně překvapilo, že přišlo víc lidí, než čekal. Zklamaný je naopak z toho, že kvůli nedostatku peněz v posledních letech vždy některý naplánovaný koncert ruší. Letos to byla Händelova barokní opera, kterou pořadatelé přesunuli na příští rok, kdy nabídnou dvě její představení v barokním divadle. Letošní rozpočet festivalu byl asi 40 milionů korun.

Příští rok zahrají od 19. července do 10. srpna americká gospelová skupina Take 6 se symfonickým orchestrem, na dalším koncertě se potkají pěvci z americké Broadwaye s českými sólisty. Festival připomene i 30 let od pádu železné opony, z Německa přijede orchestr Thüringen Philharmonie, pořad Tango Argentino přiveze Baborák Ensemble.

"S Jihočeskou filharmonií chystáme projekt, kdy vystoupí s The Naghash Ensemble of Armenia, což je vokálně-instrumentální uskupení, které dělá lidovou hudbu na pomezí jazzu, klasiky a etno," řekl dramaturg Lubomír Herza. Zahájení příští rok bude v letní jízdárně s pracovním názvem Hudba a tanec pro krále slunce. Pořadatelé chtějí vyzkoušet i nová prostředí, jako kostely v Kájově, Boleticích či klášter Zlatá Koruna.

Na operním galakoncertu letos zpívali polský tenorista Piotr Beczała a kanadsko-americká sopranistka s českými kořeny Sondra Radvanovsky. Festival, který skončí v sobotu, připravil 19 koncertů různých žánrů - operu, klasiku, muzikál, swing i folklor.