Stavba má podle něj pro Úpici mimořádný význam. "Město je na Dřevěnku pyšné. Je to velice významná stavba i v rámci ČR," řekl starosta.

Lidé budou mít v Dřevěnce možnost zhlédnout zatím jen část expozice skanzenového typu, definitivně bude zkompletovaná do konce roku. "I tak toho bude od soboty k vidění hodně, například část národopisu, modely lidové roubené architektury nebo historické fotografie Dřevěnky," řekla ČTK zástupkyně ředitelky Městského muzea a galerie J. W. Mezerové Eva Šlegrová.

Rekonstrukci Dřevěnky město zahájilo v roce 2008 a vyšla na 18,3 milionu korun. Většinu nákladů pokryly dotace. Město zaplatilo 5,6 milionu korun.

Dřevěnka v současné podobě podle odborníků pochází zhruba z let 1609 až 1611, je jednou z mála dochovaných obytných staveb v Česku postavené technikou z hrubě otesaných nehraněných klád. Objekt, který byl od roku 2000 uzavřený, vlastnila od roku 2002 nizozemská firma. Objekt si pronajalo sdružení Chalupění a v části otevřelo čajovnu, historickou expozici a pořádalo společenské akce. V roce 2007 koupila budovu radnice. V roce 2010 byla stavba zařazena na seznam národních kulturních památek.