"Uvědomili jsme si, že olivovník je obdivuhodná rostlina, která má schopnost, pokud je o ní dobře pečováno, přetrvat staletí. Čerpá svoji sílu a energii ze země, která je mnohdy vyprahlá, ale přesto to ten strom dokáže. Navíc poskytuje stín a úžasné plody. Takže pro mě se olivovník stal symbolem hudby, kterou na festivalu nabízíme a která má podobné funkce," řekla ČTK Matyášová.

Program otevře 10. července v Divadle na Vinohradech koncert Královny Středomoří. Pohnuté osudy krásných hrdinek starověkých bájí, ztvárněné v barokních operách, vyzpívá svým sopránem přední francouzská pěvkyně Véronique Gensová, kterou doprovodí soubor Les Ambassadeurs v čele s flétnistou Alexisem Kossenkem. Závěrečný večer pak 8. srpna v Rudolfinu nabídne program s názvem Evropa galantní. Zazní koncertní provedení Campryho opery L'Europe galante. Sedm zahraničních sólistů a spojené soubory Les Folies françoises a Collegium Marianum v něm posluchače provedou rozličnými podobami milostných dobrodružství a námluv od Španělska přes Itálii až po Turecko.

"Myslím, že L'Europe galante bude pro zdejší publikum v Praze velkým objevem," uvedl Benoit Dratwicki, ředitel Centra pro barokní hudbu ve Versailles, které letos spolu s Francouzským institutem pokračuje ve spolupráci s Letními slavnostmi staré hudby. "L'Europe galante je zajímavá tím, že v ní nevystupují zástupy bohů ani bohyň, ale příběhy jsou naopak založeny na osudech běžných (nebo takřka běžných) lidí, a vše se točí kolem exotiky. Exotika pro tehdejší publikum spočívala hlavně v kostýmech a výpravě, ale v Camprově případě také v hudbě. Tance v jednotlivých jednáních se od sebe navzájem velmi liší, a dokonce styl árií je zcela jiný v závislosti na národnosti jednotlivých zemí, které během opery navštívíme," dodal.

Festivalový program dále nabídne například příběhy antických mýtů ze středomořských ostrovů s německou sopranistkou Hannou Herfurtnerovou, zazní duchovní hudba Středomoří v podání českého Tiburtina Ensemble a Euskal Barrokensemble z Baskicka zase bude putovat ze Španělska až k branám Orientu. Polská {oh!} Orkiestra Historyczna provede mořskou bouří a sopranistka Lore Binonová se souborem hráčky na historické harfy Sarah Louisy Ridyové představí rozmanitou hudební tradici neapolského baroka. Více informací se nachází na www.letnislavnosti.cz.