Hollar se proslavil zejména jako grafik, ale jeho kresby nebyly příliš známé. "Když jsem v roce 2007 připravovala v Národní galerii výstavu Václava Hollara, zjistila jsem, že jeho grafikami se zabývá pěkná řádka knih, ale o kresbách toho vyšlo velmi málo," uvedla Volrábová. Rozhodla se to napravit. "Ale protože jsou Hollarovy kresby často v zahraničních sbírkách, požádala jsem si o grant - a vyšlo to," dodala.

Projekt podpořila Grantová agentura ČR, díky které bylo možné pečlivě prozkoumat všechny dosud známé Hollarovy kresby. Obsáhlá publikace vznikla po šestileté práci.

Kniha zachycuje Hollarův život světoběžníka, který jako dvacetiletý odešel z Prahy do Německa, ale pak se usadil v Anglii. Zde již trvale pobýval s výjimkou šestiletého období anglické občanské války, kdy dal přednost Antverpám. Úvodní stati pojednávají rovněž o sběratelském zájmu, kterému se jeho kresby těšily, a nechybí ani podrobný pohled na tvůrcovo kreslířské umění. Hollarovy kresby jsou kromě kolekce 31 kreseb z Národní galerie v Praze součástí sbírek mnoha zahraničních muzeí. Několik se jich ukrývá v soukromých kolekcích a někdy bylo zapotřebí k jejich nalezení až detektivní práce.

"Podařilo se mi vypátrat některé kresby, které jsou určitě Hollarovy, ale doposud byly pokládány za práce jiných umělců," uvedla Volrábová.

V knize je reprodukován mimořádný počet 458 Hollarových kreseb. Jsou řazeny za sebou v pořadí, v jakém pravděpodobně vznikaly od kresby Fortuna v rozbouřeném moři z roku 1625 po plánek půdorysu usedlosti Whitby u Tangeru pocházející pravděpodobně z roku 1669. Většinou jde o krajiny, pohledy na lokality, které umělec navštívil. Je zde také několik portrétů nebo kresba motýlů dříve pokládaná za dílo jiného umělce. Čtenář se v monografii seznámí i s díly některých Hollarových napodobitelů.

Národní galerie má v plánu uspořádat výstavu věnovanou Hollarovým kresbám na podzim roku 2019. Představí tuto méně známou polohu jeho umění, navíc s možností porovnat Hollarovy kresby s díly jeho předchůdců, současníků a následovníků. Český barokní rytec a kreslíř Hollar byl jedním z nejplodnějších umělců své doby. Vytvořil přes 450 kreseb a 3000 leptů.