"Je tady služba na vrátnici u hlavního vchodu, protože opravujeme historické štoly. Tak jsme se rozhodli vyzkoušet i zájem návštěvníků na prohlídkových okruzích našeho zámku," uvedl Binder, podle kterého se ukázalo, že zámek láká návštěvníky i v březnu. Dnes na zámek přijela i rodina Kubešova z Olomouce, které se líbil hlavní sál či původní nábytek. Zámek postavený jako italská barokní vila je zasazený do rozsáhlého parku.

Oprava historických odvodňovacích kanálů začala v lednu, potrvá dva roky. Práce si vyžádají asi 15 milionů korun. "Sezonu to nenaruší, protože výkopové práce v parku se prováděly na začátku roku, nyní se dělají rekonstrukce štol pod zámkem," uvedl Binder.

Zámek si loni prohlédlo přes 98.000 návštěvníků, což bylo o pět procent více než v předchozím roce. Letos se na zámku o Velikonocích uskuteční výstava Tulipománie. "Zaměřuje se na květinová aranžmá v interiérech zámku, v přízemí zámku budou vystaveny jednotlivé druhy tulipánů. Tato akce je tradičně jednou z nejnavštěvovanějších v naší zámecké sezoně, za den zámek navštíví kolem 2000 návštěvníků," uvedl Binder. V hlavní sezoně se bude konat výstava o rodině Leopolda Berchtolda II. a jejích cestách, návštěvníci na ní uvidí fotografie a deníky z cest i suvenýry, které si majitelé zámku přiváželi.

Novinkou letošní sezony budou o letních prázdninách speciální pondělní prohlídky pro děti a rodiče. "Přibývá návštěvníků s dětmi do deseti let, pro které není atraktivní jen klasická prohlídka s výkladem," uvedl Binder. V červenci a srpnu bude letos na zámku otevřeno i v pondělí.

Ostatní památky pod správou Národního památkového ústavu ve Zlínském kraji se návštěvníkům otevřou většinou na Velký pátek, kroměřížský zámek již o týden dříve.