ČTK to dnes řekl Pavel Mandys za pořádající spolek Litera. Nejpočetněji je obeslána Litera za prózu se 77 tituly, největší nárůst má kategorie Litera za knihu pro děti a mládež, oproti loňským 38 titulům je jich letos 64. Číslo zároveň není konečné, porotci si mohou vyžádat další tituly, které mezi přihláškami postrádají.

Sedmnáctý ročník cen chce připomenout výročí vzniku republiky i proto, že tento historický moment byl spojen s výraznou státní podporou české literatury a slovesnosti. Jejím projevem byl mimo jiné v roce 1919 zákon o veřejných obecních knihovnách, díky němuž má Česko dodnes jednu z nejhustších sítí veřejných knihoven, nebo Státní cena za literaturu udělovaná českým spisovatelům od roku 1920, připomněl Mandys.

Výběr nejlepších českých knih uplynulých sta let podle něj nemá ambici stát se autoritativním. "Je to především hra, jejímž prostřednictvím bychom chtěli podnítit zájem širší veřejnosti o českou literaturu uplynulých sta let," uvedl.

Po pěti knihách je na webu zmíněno za léta 1918 až 2000; od roku 2001 již se vyhlašuje Magnesia Litera, a kniha roku tedy byla zvolena. Loni se jí stal román Bianky Bellové Jezero a podle Mandyse se vítězství opět projevilo na prodeji knihy. Od září 2016, kdy kniha vyšla, se do února 2017 prodalo 1570 výtisků, po zveřejnění nominací v březnu do konce roku dalších 7840 výtisků, dohromady tedy 9410 výtisků.

Dobře si vedla také vítězná próza: prodeje románu Marka Šindelky Únava materiálu narostly z původních přibližně 2000 prodaných výtisků na více než 5000. Cestu ke čtenářům si našla i vítězná kniha z nově zavedené kategorie Litera za publicistiku: netradičního průvodce Kateřiny Šedé Brnox se prodalo přes 4000 výtisků, uvádějí pořadatelé.

Po zveřejnění nominací odvysílá ČT od 26. března animované trailery všech nominovaných knih. Nominovaní autoři představí své knihy na čtyřech veřejných autorských čteních v Knihovně Václava Havla.