"Snad žádná doba není poznamenána ideologií tolik jako právě události první poloviny 15. století. Jenže právě pohled na husitství se významně podílel na našem pojetí národa a vlastenectví, ale také třeba na představách sociální spravedlnosti, a to jak ve smyslu dobrém, tak i špatném. Chci proto přiblížit husitství co nejvěrněji, ale jinak než starší autoři. Jde o dobu nesmírně rozporuplnou a obě strany sporu měly svým způsobem pravdu, obě nesou díl viny za devastaci země a obě páchaly bezpráví," uvedl k epopeji Vondruška.

Šestý díl Husitské epopeje vychází krátce poté, co Vondruška v květnu na festivalu Svět knihy Praha představil pátý díl. První díl vyšel v roce 2014. Mezitím stačil dvaašedesátiletý autor vydat několik knih pro děti a mládež, historických detektivek a ve spolupráci se svojí manželkou Alenou Vondruškovou další díl Průvodce českou historií. Loni pak vyšel jeho soubor názorů, komentářů a historických analýz Breviář pozitivní anarchie.

"Já jsem spisovatel na plný úvazek a nejsem člověk, který by se povaloval v kavárnách. Prostě sedím a pracuju," řekl ČTK Vondruška. Dodal, že autoři jako Agatha Christie, George Simenon nebo Alexandr Dumas toho napsali nesrovnatelně více než on. "Musíte si uvědomit, že to nepsali do počítače, ale plnícím perem, Dumas dokonce husím brkem namočeným v inkoustu," uvedl.

Vystudovaný historik Vondruška a čerstvý držitel medaile Za zásluhy I. stupně patří k nejoblíbenějším autorům na českém knižním trhu. Nejprodávanější knižní novinkou za rok 2015 v síti Knihcentrum.cz se stala jeho Husitská epopej II, kterou vydalo nakladatelství MOBA, u něhož už vyšlo přes 60 Vondruškových titulů. Přesný počet prodaných výtisků nakladatelé neuvádějí. Vondruška má na kontě už přes milion prodaných knih. Každého dílu Husitské epopeje se prodalo v desítkách tisíc kusů, každý díl se dočkal dotisku.

Romanopisec Vondruška v poslední době čelí za své eseje kritice lidí, kteří nesouhlasí s jeho výkladem dějin a aplikací historických zkušeností na současné dění. "Nikdy v dějinách neexistovala tvorba, s níž by se ztotožnilo sto procent intelektuálů, kritiků a panovníků. Pokud máte být aktuální, tak vždycky musíte někomu šlápnout na kuří oko. Já bych naopak pro sebe jako pro autora považoval za špatné, kdyby mi všichni tleskali. To by znamenalo, že ta tvorba je impotentní. Když chcete uspokojit všechny, neřeknete nic důležitého," prohlásil Vondruška.