Zlínské divadlo je se soutěží spjaté také tím, že její výsledky se v posledních letech vyhlašují na květnovém festivalu Setkání-Stretnutie, které divadlo pořádá. Festival se letos konal 22. rokem. "V posledních letech se znovu profiluje na uvádění divadelních a dramaturgických novinek," uvedl Fekar.

Hra Identity je vítězným textem posledního ročníku soutěže. "Je to současná hra o mladých lidech a mezigeneračních sporech," uvedl Fekar. Hančilová je dramaturgyní v Divadle na Vinohradech.

Furianti Hynka Skotáka obsadili letos v soutěži druhé místo. "Hra, která se opírá o skutečné události, je napsána v jemně stylizovaném hanáckém dialektu a její základní zápletka se týká zájmu židovské obce o vykoupení židovských náhrobků na pozemku jedné moravské rodiny," uvedl Fekar, podle kterého hra odhaluje českou či moravskou malost.

Třetí, finálový text nadcházejícího ročníku soutěže, bude uveden v květnu na festivalu Setkání-Stretnutie po vyhlášení výsledků soutěže. Fekar je členem hodnotící komise soutěže. "Vítězné texty budeme znát 14 dní předem a budeme je moci připravit, i tak to ale bude náročné," uvedl.

Smyslem scénických čtení je podle něj upozornit na současné české texty, které jsou často přehlíženy, přitom někdy trefně pojmenovávají skutečnost. "Byl bych rád, kdyby vybrané texty u našeho publika zarezonovaly, koneckonců vypráví přímo o nás, Češích, o našich aktuálních problémech, o našich charakterech, o našich identitách," řekl Fekar.

V minulých letech nabídly cykly scénických čtení v divadle české premiéry her z Chorvatska, Izraele, Maďarska a Indie, zaměřeny byly také na současné evropské hry nebo české a slovenské drama.