Zámek Hluboká má pět prohlídkových tras. Loni přijelo 293.699 návštěvníků, letos od ledna do konce září 258.000 lidí. Hluboká je letos po Lednici a Českém Krumlově třetím nejnavštěvovanějším zámkem v ČR.

Nová trasa nabízí malé pokoje, ve kterých při podzimních loveckých slavnostech přespávali šlechtici. Apartmány se jmenují podle rodů, které na zámku pobývaly nejčastěji, Černínové, Paarové, Larischové. Trasa zahrnuje i pokoje pro personál, toalety, koupelnu, žehlírnu a technické zázemí. "Vrcholem prohlídky bude místnost stříbrnice, v níž je vystavena sbírka schwarzenberského stříbra. Trasa bude v letošním roce otevřena do 19. listopadu," řekla Slabová. Na trase je 13 místností.

Od počátku přestavby zámku v 19. století mělo druhé patro sloužit jako ubytovací prostory pro šlechtice, kteří přijeli na návštěvu za Schwarzenbergy. "Hosty zvala tato knížecí rodina zejména na proslavené podzimní hony, ale i přes léto zde občas pobývali významní členové vládnoucích dvorů Evropy, vyslanci různých států nebo příslušníci habsburského dvora," uvedla jedna z autorek nové trasy Mája Havlová.

Vedle tří apartmánů patří do trasy pokoje pro služebnou, komorníka a řidiče, žehlírna, koupelna, toalety i služební výtah. Salon je věnovaný památce rakouského viceadmirála Wilhelma von Tegetthoffa, v místnosti je i kapitánský můstek z fregaty Schwarzenberg.

Ve stříbrnici je vystavena kolekce schwarzenberského stříbra, 120 předmětů. "Patří mezi nejhodnotnější a nejlépe dochované sbírky svého druhu. Připomíná zámecké stříbrnice - Silberkammer - kam se ukládaly jak reprezentativní předměty, tak i stříbrné stolní nádobí, které zvyšovalo lesk hodovních tabulí," řekla kunsthistorička Zuzana Vaverková.

Mezi historicky nejcennější předměty ze sbírky patří renesanční a barokní poháry na víno. Těžiště kolekce pochází z druhé poloviny 19. století. Tvoří ji soubor stříbrných, zlacených dekorativních nádob a plochých mís, do nichž si Schwarzenbergové nechávali zlatnicky zasadit medaile, které získali na hospodářských výstavách.

Pro novou prohlídkovou trasu zrestaurovali památkáři 350 předmětů, nainstalovali na 1200 přírodnin. Nikde na trase nejsou zátarasy, provazy ani koberce. "Proto budou skupiny omezeny na osm návštěvníků," uvedla Slabová. Trasa bude letos otevřena od 18. října do 19. listopadu, základní vstupné činí 250 korun.