"Chtěli jsme zachytit zástupce rozdílných charakterů světských a různé typy cirkusů," řekla ČTK Kopecká.

Režisérka podotkla, že se natáčecí štáb nesnažil vyvolávat dramatické konfliktní situace, ani se nestaral o "temné stránky" světských, kteří se podle názorů většinové společnosti pohybují na hraně zákona. Tvůrci se také vyhnuli mediálně známým jménům rodin Kočkových a Berouskových.

Natáčení šestidílného dokumentu se uskutečnilo během sezóny i mimo ni na zimních stanovištích. Štáb zachytil denní tréninky lidí i zvířat, sporadickou školní docházku dětí, všeumělství světských i jejich schopnost přežít v každé situaci.

"Trvalo několik let, než tvůrci získali důvěru uzavřených a svérázných světských, lidí nezakotvených, a přesto tak silně spojených osobními a rodinnými vazbami. Cirkusáci a provozovatelé pouťových atrakcí přežívají v hypermoderním světě, každoročně se se svými maringotkami a nákladními auty vydávají na cestu," uvedl k projektu kreativní producent Petr Kubica.

"Privát", jak světští nazývají všechno mimo jejich svět, má vůči kolotočářům a komediantům předsudky, které podle tvůrců dokumentu nejsou na místě. Světští během ročního natáčení pustili filmaře i do svého soukromí, které během sezony většinou tvoří jen pár metrů čtverečních jejich maringotky.

"Spolupráce byla bezproblémová a korektní, filmaři nebyli příliš vlezlí a my jsme jim zase nebránili v natáčení v podstatě ničeho. Jsme komedianti, a ne žádná atomová elektrárna, abychom potřebovali něco skrývat," řekl Hynek Navrátil, ředitel cirkusu Humberto.