"Po 11:00 ho chceme vytlačit před hangár. Moc se na to těšíme, práce na renovaci byly velmi intenzivní," uvedl Hrabec. Muzejníci objevili letoun nečekaně loni na vrakovišti v Maďarsku.

Čmelák byl vyroben v 1985 ve společnosti Moravan Otrokovice, byl upraven do vojenského provedení a procházel vojenskými zkouškami. Koncem roku 1986 byl však převeden do zemědělského provozu, později jej koupila maďarská firma, sloužit měl jako zdroj náhradních dílů.

Hrabec si při loňské návštěvě Maďarska nafotil více letadel a náhodou si později všimnul, že jeden stoj má znaky typické pro vojenskou verzi turbočmeláka a že jde o prototyp, který existoval pouze v jediném exempláři. Domluvil se s maďarskou firmou, demontoval zbytek letounu a převezl jej do Česka. "Za týden od chvíle, co jsme ho objevili, už byl tady v aeroklubu. Maďaři podle mě vůbec nevěděli, jaký unikát tam mají," uvedl Hrabec.

Muzejníci začali na renovaci stroje pracovat na začátku letošního roku, o konstrukci letadla se postarala firma z nedalekého Starého Města, zástupci muzea se postarali o montáže a opravy kokpitu. Při práci se také zjistilo, že letoun má pod nátěrem původní vojenské maskovací zbarvení, barvy se poté podle Hrabce odstranily až na kov a letoun se nastříkal podle dobových výkresů.

Nadšenci z muzea loni ve dvou konvojích také převezli do Kunovic bývalý vládní letoun Tu-154, na jehož palubě slavili v roce 1998 čeští hokejisté olympijské zlato z Nagana. Letecké muzeum vlastní 29 letadel, vystavuje jich 21. Na zbylých se pracuje nebo se opravovat budou. Muzeum funguje jako pobočka Slováckého aeroklubu Kunovice, loni muzeum přilákalo přes 25.000 návštěvníků.

Na sobotním Military dnu lidé uvidí také tank T-34, vojenskou techniku z druhé světové války, představí se kluby vojenské historie, připraveny jsou vyhlídkové lety.