Nezvyklá forma interakce mezi lidmi na jevišti a v hledišti nejprve prý vyděsila samotné herce. "Zpočátku byli herci velmi vyděšeni, neboť se s podobnou formou ještě nikdy nesetkali a moje velké úsilí směřovalo především k tomu, aby uvěřili, že se diváci při představení do hry zapojí a že tím pádem celý systém může na jevišti fungovat," řekl dnes novinářům režisér Milan Schejbal.

Po chvilce váhání začala soubor při zkouškách hra bavit a herci začali vymýšlet někdy až neuvěřitelné konspirace. "Nyní musím dávat pozor, aby tyto konspirace byly alespoň částečně jevištně uvěřitelné," řekl režisér.

Dobrodružná detektivní komedie je podle Schejbala způsobem zapojení diváků zcela výjimečná. Návštěvníci divadla mohou aktivně asistovat při vyšetřování a rekonstrukci brutálního zločinu, prostor je i pro odkazy na místní reálie či aktuální politickou scénu.

Původní text Paula Pörtnera z roku 1963 se velké odezvy nedočkal. Díky dvojici amerických herců a producentů Bruce Jordana a Marylin Abramsové se dílo změnilo v crazy komedii plnou herecké improvizace. Splašené nůžky jsou nejdéle hranou nemuzikálovou hrou v historii amerického divadla. Hraje se v Bostonu nepřetržitě od roku 1979. "Scénář, který je dnes inscenován, je vlastně souhrnem letitých zkušeností z jednotlivých představení a je dále doplňován a obohacován o narážky na společenské a politické události současnosti. Jeho hlavním kýženým plánem je teď a tady v úzké spolupráci s konkrétními diváky projít neopakovatelným večerem, v němž se může stát cokoliv," uvedla dramaturgyně Kateřina Fixová.

V hlavních rolích se na mostecké velké scéně představí Lilian Fischerová, Jakub Dostál, Jiří Kraus, Jan Beneš, Vít Herzina a Michaela Krausová. Scénu a kostýmy připravila Kateřina Baranowska.