"Posedlost baletem I vznikla před šesti lety jako spontánní projekt Tomáše Dianišky a herců činohry, kteří byli fascinováni světem tance. Původní inscenace měla obrovský úspěch a hrála se čtyři a půl roku," doplnila Syrovátková. Vedení baletního souboru se teď rozhodlo na projekt navázat v rámci květnových premiér, které jsou v Malém divadle a prostor na nich dostávají tanečníci souboru coby choreografové.

Tanečníci dostali za úkol si vymyslet, co by chtěli předvést. Režisérka Bára Kubátová, která je jinak členkou souboru Naivního divadla v Liberci, pak jednotlivá vystoupení propojila do jednoho celku, aby to nebyla jen přehlídka tanečních čísel, i když jde především o tanec. "Celá ta inscenace je pojatá jako soutěž, což by měl být trošku popich toho, že teď je těch soutěží všude strašně moc a nemyslím si, že je to úplně správně," poznamenala Kubátová. V roli poroty jsou sami diváci.

V inscenaci se v roli jakýchsi moderátorek představí i dvě mladé herečky Šaldova divadla Michaela Foitová a Eliška Jansová. I ony si v představení zatančí. "Zatancujeme si, hodně baletu si tam zatancujeme, ten nám moc jde. Přeci jen ale nemáme tolik techniky jako tanečníci, takže to musíme dohnat výrazem a nadšením," poznamenala Jansová. "My právě umíme přidat jiné hodnoty než tanečníci, jako třeba radost z toho tance. Nevím, jestli se to dá nazvat tancem, co tam děláme, ale my z toho máme radost," doplnila ji Foitová.