Dva koncerty Torontského symfonického orchestru, z nichž první se konal v pátek, jsou poděkováním Karlu Ančerlovi. Uznávaný český dirigent po své emigraci jako šéfdirigent u toronstkých filharmoniků působil čtyři sezony.

Na dnešním koncertu orchestr nabídne předehru k opeře Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany, Klavírní koncert a moll Roberta Schumanna s kanadským klavíristou Janem Lisieckým a Koncert pro orchestr Bély Bartóka.

Torontský symfonický orchestr od svého založení v roce 1922 patří k nejvýznamnějším kanadským kulturním institucím. Vedle řady koncertních vystoupení s předními světovými hudebníky se orchestr pyšní spoluprací s významnými skladatelskými osobnostmi.

Trenčínský rodák Michal Šupák si během studia na konzervatoři zamiloval jazz. Při studiu na HAMU dospěl k magisterskému titulu v oboru klasický klavír a získal bakalářský titul v oboru jazzový klavír. Studiu klasiky se věnoval nejprve pod vedením Miroslava Langera, později u Ivo Kahánka. Do programu sólového recitálu na koncertu Pražského jara zařadí premiéru několika vlastních skladeb, které doplní úpravami standardních témat od autorů jako Chick Corea nebo Brad Mehldau.

Pražské jaro zahájil 12. května koncert Vídeňských filharmoniků pod taktovkou dirigenta Daniela Barenboima. Festival zakončí 2. června jeden z nejvýznamnějších skladatelů druhé poloviny 20. století, dirigent Krzysztof Penderecki. Největší tuzemská přehlídka klasické hudby nabízí čtyři desítky koncertů. Více informací a program se nachází na www.festival.cz.