Autor dětských knížek Miroslav Šašek byl více známý ve světě než doma, od roku 1948 žil v emigraci. V Paříži se živil jako reklamní grafik a architekt, pak odešel do Mnichova, kde od roku 1951 pracoval v české redakci Rádia Svobodná Evropa. V roce 1957 se vrátil do Paříže a začal pracovat na ilustrovaném průvodci po městě pro děti. Kniha This is Paris vyšla v roce 1959.

Jak sám říkal, chtěl vykreslit "Paříž jednou docela jinak... Paříž takovou, jaká skutečně je. Jakou jsem ji viděl, když jsem tam poprvé přijel, a jak ji vidím i teď..." Po Paříži následovaly další metropole a státy, Londýn, Řím, New York, Mnichov, Benátky, Honkong a řadu dalších, celkem 17 knížek. Vydání jeho knih v češtině se ujal Baobab. Šaškovy knihy mají půvabné, vtipné a chytré ilustrace a zároveň originální texty, které dětem, ale i dospělým dokážou zprostředkovat autentický pohled na město či zemi.

Za své dílo ilustrovaných průvodců světových metropolí získal řadu ocenění, mimo jiné čestný klíč od města San Francisco a zápis na čestnou listinu IBBY. Jeho průvodce po Londýně a New Yorku získaly ceny za nejlepší ilustrované knihy New York Times. Podle čtyř knih (New York, Izrael, Benátky, Irsko) byly natočeny filmy. Dílo Miroslava Šaška je dnes součástí českých i zahraničních sbírek, o jeho popularizaci se nyní stará Nadace Miroslava Šaška.